Site Overlay

Meta Description er ikke en ranking faktor

Sjokkerende påstand, sant? Jeg skal ikke lure deg til å tro dette er mitt sitat, selv om jeg nå slutter meg til det. I August 2019 var jeg på Learn Inbound og lyttet til verdens ledende SEO eksperter.

Resultatet for denne undersøkelsen er enda ikke klare, men resultatene peker allerede nå i retning av at Lewis har helt rett. Jeg kommer tilbake med et svært utfyllende resultat, så fort vi har mer å presentere.

Judith Lewis, grunderen bak DeCabbit Consultancy er personen bak sitatet. Hun sjokkerte en hel sal ved å åpne hele seminaret med nettopp dette sitatet.

Videre presenterte hun en grundig case study på dette, som fikk undertegnede svært nysgjerrig. Jeg har ansvar for SEO på nettsiden til et nettcasino – en svært forskjellig strukturert side fra hva Judith driver, noe som potensielt kan gi gode svar på om dette er et funn som gjelder alle nettsider, eller kun for en nisje.

Jeg bestemte meg derfor for å forsøke en 2 måneder lang case study på det samme, der jeg brukte LeoVegas sine spilleautomater som testkaniner – et sett med sider som normalt ranker relativt godt på Google, men som den siste tiden har blitt vanskeligere å nå helt opp i toppen med. I tillegg er både innhold og lengde på tekst på disse sidene tilnærmet identiske, noe som gjør de til gode testobjekter.

Dette var motivasjonen

Tidligere har vi vært tvunget til å inkludere relativt irrelevant informasjon om spilleautomatene for å nå de øverste plassene. Dette har ført til at det er svært vanskelig å inkludere en salgsmelding i beskrivelsen.

Videre har det ført til inkludering av velkomsttilbudet i meta tittel, noe som bruker opp mye plass og ikke relaterer spesifikt til spillet vi forsøker å selge.

Derfor fikk vi en situasjon som potensielt kan bety veldig mye for oss, om Judith sine ord også gjalt for oss. Det gir oss muligheten til å snakke mer om spillet i tittelen og utelukkende om årsakene til hvorfor nettopp du burde bli spiller hos LeoVegas.

Vi kunne rett og slett få muligheten til rent salg på google.

Slik gjorde vi det

Men hva skal vi se etter og hvordan gjorde vi det? Enhver god case study fokuserer på like konkurransevilkår, samt å isolere ut kilder. Vi valgte derfor ut 15 spill som ble sluppet på markedet omtrent likt, slik at tid på markedet og tidligere popularitet ikke ble en faktor. Vi valgte ut spill som vi antok kom til å bli omtrentlig like populære, ut fra tidligere informasjon om liknende spill.

Deretter delte vi inn i tre kategorier der de fikk forskjellige oppgaver.

Kategori 1: Denne kategorien fikk en tittel som utelukkende snakket om spillet og produsenten, samt LeoVegas. Beskrivelsen i denne kategorien fikk samme struktur som vi tidligere har benyttet.

Kategori 2: Denne kategorien fikk samme tittel som før; Spilleautomat + Velkomsttilbud + LeoVegas, men en meta beskrivelse som utelukkende snakket om velkomsttilbudet.

Kategori 3: Denne kategorien fikk alt likt som før.

Dette ga oss tre kategorier som alle isolerte på hver sin måte, slik at eventuelle forskjeller og likheter ville bekrefte eller avkrefte Lewis’ påstand.

Dette ville vi finne ut

  1. Var meta beskrivelsen en ranking faktor?
  2. Hvordan påvirker dette CTR?
  3. Hvordan påvirker dette Bounce Rate?
  4. Hvordan påvirker dette Conversions?

Hvorfor CTR?

Vi forestiller oss at hvis vi får mer plass til salg, vil dette påvirke hvor fristende linken på Google blir. Men vet vi det? Nei. Derfor må vi finne ut potensialet hvis sitatet viser seg å stemme.

Hvorfor Bounce Rate?

Vi må vite om denne måten gjør at den potensielle spilleren i høyere eller lavere grad møter det de forventer når de klikker på linken. Et klikk er ikke verdt mye hvis det er villedende.

Hvorfor Conversions?

Vi driver butikk og trenger derfor å vite om sannsynligheten for at brukeren registrerer seg eller ikke?

Slik avgjorde vi betydningen

CTR, Bounce Rate og Conversions snakker for seg selv, men hvordan ser suksess ut med tanke på ranking faktor? Vi bestemte oss på forhånd for at lik ranking og bedre ranking begge var en vinner. Årsaken til at lik ranking er en vinner for oss, er fordi det beviser at meta beskrivelsen ikke har noe å si for posisjon, men vil gi oss plass til å selge oss selv.

Da vi vet at google liker gamle artikler bedre enn ferske artikler allerede, ønsket vi å gi det tid. Vi tok derfor en umiddelbar måling, en måling etter en måned og en etter to måneder.

Artikkelen blir oppdatert.

I mellomtiden kan du finne ut om lokal SEO er viktig for deg.

Copyright © 2022 Morten Skåningsrud. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes